13
Съб, Юли
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Две домашни кучета загинаха в свиленградското село Левка след като са яли от подхвърлена отровна храна. За това сигнализира в редакцията на “Старият мост” ветеринарният лекар Валери Игнатов, помолен от собствениците на животинките да даде гласност на проблема.

Кучетата са любимци на две английски семейства, живеещи в селото. Преди около месец било отровено едното четириного. Докато стопанинът му го доведе до Свиленград за лечение е умряло. Преди седмица пък друг англичанин от Левка заминал за родината си за известно време и заръчал на сънародника си да наглежда дома му и да се грижи за кучето му. В петък обаче животното започнало да се дави и повръща. Човекът се сеща, че забелязал съсед да се върти около къщата и да поставя нещо на земята. Усетил се, че вероятно това са били отровни “лакомства”. Качил кучето на колата си и веднага го отвел при д-р Игнатов.

Направих всичко възможно да спася животното, но на следващия ден то умря, сподели ветеринарят пред “Старият мост”. Той ни изпрати снимки, които англичанинът бил направил на подхвърлените отровни храни – консерва риба и хляб, вероятно напоен с антифриз. Д-р Валери Игнатов подчерта, че няма представа защо някой е отровил кучетата. По думите му те били изключително кротки. Позволявал си да им извършва интервенции, без да им слага намордник и нито веднъж не са посегнали да го ухапят или наранят по какъвто и да е начин. Ветеринарят сподели още, че тези кучета са отритнати от други стопани и били приютени от англичаните, които се грижели и за останалите бездомни кучета в селото. “Тези семейства са изключително съвестни. Преди време друг англичанин от селото ми доведе куче за евтанизация, тъй като налитало на хора и се страхувал да не нарани някого”, подчерта д-р Игнатов.

Собствениците на убитите кучета са силно обезпокоени от случилото се и не доумяват що за човек трябва да си, за да посегнеш на невинна душичка. При първия случай били подали жалба в Общината, но според тях над убиеца имало чадър от страна на органите на реда и не били предприети никакви мерки. За сегашния случай вече са пуснали едновременно оплакване в Полицията и Прокуратурата с надеждата този път случаят да не бъде потулен. Помолили и д-р Валери Игнатов да даде гласност на станалото.

Впрочем, проблемът с тровене на котки и кучета в общината не е от днес, а от години, споделиха и от Организация за закрила на животните „Сара – Свиленград“. Оттам многократно са сигнализирали различни ведомства, но от никъде не предлагали решение.