Общество
Инструменти
Шрифт

Отстъпката от 25 ст. на литър гориво вече е в сила и в бензиностанциите в Свиленград и Любимец.

Помощта трябва да действа на територията на цялата страна до края на годината или до изчерпването на сумата от 150 млн. лв., отпусната за нея.

Компенсацията се получава при зареждане на горива с най-ниска продажна цена от съответния вид в търговския обект. Например в някои от тях това са бензин А95, дизелово гориво, пропан-бутан и метан. Изключват се премиум горивата, които имат добавки.

Количествата трябва да се сипят в резервоара на автомобила, не се позволява използването на допълнителни съдове. Няма ограничение за литрите и броя зарежданията.Така например, при зареждане от 20 лева днес на дизел получих отстъпка от 1,36 лева, която също ми беше долята в резервоара.

За да се получи компенсацията, колата трябва да има регистрация в България, да е собственост на физическо лице, да е категория М1 или L. За превозни средства, регистрирани като N1, или т.нар. баничарки, отстъпка няма да се дава. В бензиностанцията трябва да се предостави малкият талон, за да могат данните от него да бъдат проверени от касиера.

За покупката на горива с отстъпка ще се издава индивидуален разширен касов бон, който ще включва само този вид гориво. За останалите стоки ще бъде издаден друг фискален бон или фактура.

Не е необходимо клиентите да предоставят лични данни. Фактурата или касовият бон се издава на клиент с име “Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ”. Там ще бъде вписан и регистрационният номер на автомобила. Плащането за зареденото гориво може да става в брой или с банкова карта.

Ако не бъде представен талон или при отказ да се впише регистрационният номер, компенсацията ще бъде отказана.