29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

  Апелативен съд – Пловдив отмени присъда на Хасковския окръжен съд, с която турският гражданин Р. Г. е осъден на 13 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева за трафик на хероин и го призна за невинен.

Пловдивските магистрати потвърдиха наказанието на втория подсъдим по делото В. Р., който е осъден на 9 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева.

Делото пред Пловдивския апелативен съд е образувано по жалби на подсъдимите Р. Г. и В. Р. срещу наказанията им.

Турският гражданин Р. Г. е признат от Хасковския окръжен съд за виновен в това, че на 19.08.2019 година на ГКПП Капитан Андреево в съучастие с подсъдимия В. Р. в качеството на помагач с лек автомобил „Опел Зафира“ пренесъл през границата на страната от Турция в България хероин с тегло 18,972 кг на стойност 1 707 489 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят особено тежък. Със същата присъда В. Р., гражданин на Федерална република Германия, е признат за виновен в извършване на същото престъпление.

Апелативен съд – Пловдив обстойно анализира събраните по делото доказателства и прецени, че те са недостатъчни, за да се обоснове обвинението срещу турския гражданин Р. Г. за извършване в съучастие с втория подсъдими В. Р., на тежко умишлено престъпление-контрабанда на високорискови наркотични вещества. За това го призна за невинен и отмени мярката му за неотклонение „задържане под стража“, като я замени с „подписка“. Подсъдимият беше освободен още в залата.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от днес.