14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Училищата в Свиленград са сериозни конкуренти на тези в по-големите градове

Георги Костадинов е най-добре представилия се ученик в Свиленград по време на матурите след 12 клас, а през май бе избран за Ученик на годината в общината. Той е всестранно развита личност, социално ориентиран и отговорен млад човек, който не е безразличен към проблемите на днешното време. Негова е благотворителната инициатива на зрелостниците от випуск 2022 г., в подкрепа лечението на дете от града ни. Има Сертификат за завършен курс „Младши посланик на Европейския парламент“ по образователна програма „Училище посланик на Европейския парламент“. Бе част от Ученическия съвет на СУ "Д-р Петър Берон":

- Георги, ти си най-добре представилият се на матурите в Свиленград за тази година. На кого дължиш този успех?

- Никога не съм се старал да бъда най-добрия, успехът идва с постоянството. Дължа успехите си на всички учители, които са ми преподавали. В Свиленград имаме невероятната възможност да се възползваме от опита на доказали се през годините преподаватели.

- Имаш отлични оценки по български език и литература и математика, а по география много добро представяне. Как успя да съчетаеш трите предмета и да се представиш достойно?

- Съчетаването на тези коренно различни предмети не е невъзможно, но определено е нещо трудно. Всеки предмет изисква индивидуален подход, много внимание и отдаденост. Съчетаването на трите предмета се постига чрез правилна организация на времето, подреждане на приоритетите и отделяне на нужното внимание. Българският език и литературата са част от първата задължителна матура. Там подготовката е изключително сериозна, а това да направиш компромис с учебния материал е равносилно на компромис със самия себе си. Българският език е нашият език, важно е да го знаем, за да сме по- уверени сред другите. Географията е комплексна наука. Интересът ми към нея е породен от всеобхватния й характер – чрез нея научаваме неща за природата, за обществото и промените в него. Когато нещо ти е интересно няма как да не научаваш нещата за него с удоволствие. Относно математиката – тя винаги е била част от мен. От много малък решавам задачи, а причината за лесното запомняне е отново интересът към тази наука. Харесвам математиката, защото е точна и чрез нея се борави с истината.

- А защо реши да се явиш и на трета матура?

- Третата матура е възможен вариант за оценка при кандидатстването ми в определени университети. Дава се шанс между оценка от ДЗИ, кандидатстудентски изпит или оценката от трета матура по желание. Аз избрах третия вариант, а причините за това са няколко. Не мога да се явя на ДЗИ по профил математика, защото моят профил е „Икономическо развитие“, а кандидатстудентския изпит също е на по-високо ниво от изучаваното в общообразователната подготовка. Така остава вариантът с третата матура по желание, която се приема наравно с останалите и по този начин се дава равен шанс за всички при кандидатстването.

- С какъв успех завърши училище? Имаш ли участия в състезания през тази година и как се представи и там?

- Завършвам училище с оценка Отличен 6.00. Съсредоточих усилията си тази година в подготовка за изпитите и кандидатстудентската кампания. Участвах в Националната олимпиада по география и икономика, където достигнах до националния кръг и постигнах един добър резултат.

- Какво мислиш за образованието, което се дава в училище? Наложи ли се за подготовката си да ходиш и на частни уроци?

- Образованието в училище е на високо ниво. Видимо е от резултатите на учениците – нивото е над средното за страната. Училищата в нашия град са едни сериозни конкуренти на тези в по-големите градове. Имаме богата материална база, добри преподаватели и най-важното – стимул за развитие. За подготовката ми съм посещавал частни уроци само по математика, поради неяснотата на какво ниво ще се явявам на изпит. Всички знаем, че тази година е първата, в която МОН прилага новите училищни програми в изпитите си, а деленето на профилирана и общообразователна подготовка породи много неизвестни около нивото на матурите.

- Къде ще продължиш образованието си? Към каква специалност си се насочил?

- Смятам да продължа образованието си в София в Университет по архитектура, строителство и геодезия - УАСГ. Насочил съм се към специалност Архитектура.

- Какво хоби имаш, посещаваш ли нещо извън училище?

- Занимавам се с рисуване и фотография. Посещавам курс по рисуване, в който изучавам промяна на пространствени характеристики на ръбести и валчести тела. Това е нещо, което не се изучава в училище и изисква специална подготовка. Част е от програмата за изпитите в УАСГ.

- Тази година има много недоволни от резултатите на матурите. Смяташ ли, че изпитните работи се оценяват правилно?

- Изпитните работи се оценяват анонимно и безпристрастно. Тази година станахме свидетели на новите изисквания за успех – залага се повече на разсъжденията и по-малко на заучените знания. Изпитните работи се оценяват правилно, но има ситуации, в които зададеният въпрос предполага определен отговор, който в голяма част от случаите се различава от този на зрелостниците, който също е верен. Тогава се получава парадоксът дали да се сметне отговорът за верен, или не. Но смея да твърдя, че оценяването е коректно и съобразено със самите критерии.