15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Национален фолклорен фестивал „ Кехлибарен грозд“ ще се проведе на 11 и 12 юни в село Лозен, община Любимец.  Медийни партньори са БНР и Радио Кърджали.  

Организатор на фестивала, който се провежда за 11-ти път,  е Народното читалище „Просвета-1925” в с. Лозен със съдействието на общината,  Министерството на културата и Института за етнология и фолклористика към БАН.   Целта  е да   популяризира изворния фолклор, да стимулира представянето на местни традиции, издирването на песни, мелодии, танци, обичаи, характерни за  различните  краища на страната.

На откритата сцена на фестивала  ще излязат групи за възстановка на  народни обичаи и обреди, певчески формации, ансамбли, танцови клубове, народни хорове и оркестри, индивидуални изпълнители, сред които и ученици от  музикални училища.

Председател на журито е доц. д-р Валентина Ганева-Райчева от Институт за етнология и фолклористика към БАН, изследовател  на регионалната специфика на народното творчество в Сакар, Ивайловградско, Кърджалийско и  други рaйони. Почетен председател е свиленградчанката  Розалина Гогова –  етнограф, дългогодишен главен уредник в Регионалния исторически  музей -Хасково.

СМ