14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Въпреки забраната роми нападнаха билковите дървета

Със Заповед на кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов бе забранено чупенето на клони на липови дървета и брането на билката с цел стопанска дейност от общинските озеленени площи (паркове и градини), дърветата по улиците, алеите, площадите и други пешеходни пространства на територията на града и селата, както и от общински горски и поземлен фонд.

Целта на издадената заповед е да се предотврати увреждането на общинската дървесна растителност при безконтролно бране и да се предпазят от унищожаване естествените находища. При неизпълнението ѝ нарушителите ще бъдат глобени по Наредба № 28 за опазване на околната среда и изграждане и опазване на зелената система на територията на община Любимец, като санкцията е от 50 до 300 лева. Настоящата Заповед важи за вегетационен сезон 2022 година, уточниха от ОбА.

В Свиленград събирането на липов цвят е регламентирано в Наредба № 20 за изграждане, стопанисване и опазване на зелената система, според която събиране на семена, цвят, плодове, резници, брането на билки е забранено без специално издадено разрешително от кмета. Към момента при нас няма постъпила молба за издаване на такова разрешително, споделиха от ОбА.

Въпреки забраната след цъфтежа на липите мирисът им сякаш изостря апетита на ромите. Разбира се, не за чай, а за пари. Събирането на липов цвят е бърз начин за финансови постъпления в джоба на най-пъргавите. Но брането е доста трудоемка задача, защото то изисква катерене, събиране на цвят по цвят и пр. допълнителни дейности. Далеч по-лесно е да се смете от земята нападалата вече билка. Събирането на липа с метлата по улиците на Свиленград е честа гледка, въпреки забраната и заплахата с глоби. На наш въпрос: За какво ще бъде използвана събраната от земята билка, ромка отговори, че го изкупувала старозагорска фирма. „Не прави от него чай, а тор за растения. Кой ще прави чай от липов цвят, изметен от улиците заедно с боклука“, обясни нелегална метачка. Тя обаче не отговори колко пари ще получи. Само сви рамене: „Малко“. Уточни, че, като се съберяло достатъчно количество липа, представител на фирмата идвал да го изкупи от място.

СМ