30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Семейство Еркан от Свиленград е сред трите най-четящи в България

Състезание по четене с разбиране донесе куп награди на учениците от 1 „В“, 2 „Г“ и 3 „Б“ клас при иновативното ОУ „Иван Вазов“. През учебната 2021/ 2022 г. по инициатива на класните си ръководители Мария Михайлова, Златина Крушева и Галина Вълканова децата бяха част от платформата „Книговище“.

Тя прави четенето в пъти по-забавно като учениците решават въпросници върху литературни произведения, които са прочели. Това пък от своя страна им носи точки, благодарение на които се изкачват нива. По повод Международния ден на детската книга и Световния ден на книгата и авторското право април беше месецът на състезанието по четенето. Идеята бе децата да бъдат насърчавани да четат и да подобряват резултатите си в игрите за четене с разбиране. В надпреварата участваха 2 674 деца и 308 класа.

През целия месец вазовци четяха упорито, решаваха въпросници и трупаха точки. Положеното старание им донесе голям успех. Милен Стамов от 1 „В“ клас стана "Читател на година", а неговият съученик Тервел Пенев е обявен за "Шампион на четенето" от Априлското състезание по четене сред първокласниците от цялата страна. Селин и Ерхан Еркан от 2 “Г“ клас са "Читатели на годината" и шампиони от Априлското състезание по четене с разбиране сред второкласниците в България. А сред третокласниците от страната Мартин Павлов от 3 „Б“ клас е обявен за "Читател на годината" и шампион от Априлското състезание по четене.

Освен индивидуалните награди Вазовци завоюваха и групови. И трите класа имат грамота за "Най-четящ клас" и безплатни абонаменти за следващата учебна година. А Мария Михайлова, Златина Крушева и Галина Вълканова получиха грамоти "Посланик на четенето".

По време на награждаването стана ясно пък, че семейство Еркан от Свиленград с деца Селин и Ерхан е сред трите най-четящи в България.

Не спирайте да четете и бъдете посланици на четенето! Във всяко дете се крие читател, казват организаторите.Четенето за удоволствие и добрата четивна грамотност са в основата на успеха във всяка сфера и ключ за развитието на уменията на 21 век, допълват те.

СМ