19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанинът е част от екипа на NOVA TV от 2019 г.

Свиленградчанинът Стоян Нешев спечели приза в категория „Истински истории“ на конкурса за чиста журналистика „Web Report 2022“.

Организатор е българският интернет портал Dir.bg. Победителите се избират от авторитетно жури, част от което са директорът на БТА Кирил Вълчев, шефът на бТВ Новините Антон Хекимян, водещият на Новините на Нова Методи Владимиров, Анна Заркова и други.

Сред голяма конкуренция от 367 материала и 160 автора Стоян Нешев спечели журито с репортажа си за Дядо Боже от затвора. Героят в историята му е най-дълго лежалият затворник в България, като е зад решетките от 1989 година. Мъжът е в пандиза заради убийството на двете си жени. За първи път говори пред тв камера.  

"Тази награда означава, че репортерите на NOVA са високо оценени от авторитетното жури. Аз много се радвам, че съм един от тези репортери. И че журито е обърнало внимание точно на историята на Дядо Боже", сподели Стоян.

Самият репортаж може да видите тук.

Впрочем, Стоян Нешев става част от репортерите на Новините на NOVA през септември 2019 г. Това е и първата му среща с телевизионната журналистика. Преди това той работи във в-к "24 часа". Бил е награждаван за публикации в печатни медии. Основно отразява новините от съдебната система. Завършил е журналистика и продуцентство в УНСС. За него най-ценно в професията е достоверността на фактите. Признава, че освен да опишеш и напишеш една история, трябва да можеш да я разкажеш, трябва да можеш и да я покажеш.