22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

118 работни места са заявили фирми в Хасково, Димитровград и Свиленград, желаещите да ползват услугите на Бюрото по труда са малко

Към този момент единствено хотел „Его“ в Минерални бани е заявил, че ще приема украински граждани с временна закрила по хуманитарната програма след 31 май тази година, която осигурява по 15 лева на ден за един човек, включвайки три хранения. Засега в него са настанени 50 човека, информира на брифинг след заседание на Кризисния областен център областният управител на Хасково Катя Панева.

Имахме запитвания от желаещи да приемат засегнати от войната украинци, но е важно да се подчертае, че по хуманитарната програма могат да участват само хотелиери, регистрирани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Обръщам се към други хотелиери в региона, които могат за тези 15 лева да настаняват хора. Засега, на територията на област Хасково има над 10 лица, които ще трябва да бъдат изведени от хотели и трябва да им намерим места за настаняване, посочи Катя Панева.

Тя конкретизира, че промяната от 1 юни е, че хотелиерите ще осигуряват на украинците почистващи препарати, като те ще трябва сами да си почистват стаите и да си перат спалното бельо.  Хотелите, пък, които няма да предлагат храна, такава ще им бъде осигурявана чрез различни хуманитарни програми. Съответно, водени са и продължават да се водят разговори за настаняване в училищни общежития в община Хасково. Към момента 3-4 са семействата, които трябва да бъдат настанени.

От 1 юни оставащите на българска територия украински граждани с временна закрила ще трябва да си избират лични лекари. Списък с такива за общините Минерални бани, Хасково и Димитровград могат да бъдат открити във фейсбук групата „Помощ за украинските бежанци Област ХАСКОВО“:

https://www.facebook.com/groups/5314134851944214 

Избирането на лични лекари е важно и за записването на деца на училище през следващата учебна година, тъй като те ще проследяват медицинската им документация и имунизациите. В училищна среда досега са били 20 деца, по данни на Регионалното управление на образованието – Хасково. За 19 все още се събира медицинската информация, за да бъдат евентуално записани през септември.

Мобилни екипи на Бюрото по труда продължават да се срещат с хората и да им оказват съдействие за намиране на работа. Не са обаче много желаещите украинци да ползват услугите на бюрото, като към момента един човек е започнал работа по този начин. 118 работни места са заявили фирми в Хасково, Димитровград и Свиленград. Областна администрация – Хасково също може да наеме до 5 човека, основно за поддръжка.  Съответно, 108 човека са подали заявления за подпомагане с еднократна финансова помощ, като досега са отпуснати 89 помощи и има 10 отказа.

От началото на войната в Украйна през територията на област Хасково са преминали 539 украински граждани. Към 23 май в хотели се намират 79 човека, основно в Минерални бани, Хасково и Долно Черковище, стана ясно на брифинга.