17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По-малко са регистрираните украински граждани през настоящата спрямо миналата седмица в област Хасково. Ако за периода от 4 до 10 май са били 42, от 11 до 17 май са 36.

От началото на войната в Украйна 523 украинци са били регистрирани и преминали през областта. На частни адреси са били регистрирани 228 души, в хотели – 295. Жените са 265, децата – 152, мъжете – 106. Временна закрила е предоставена на 369 лица, като са издадени 254 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Към момента в хотели пребивават 86 украински граждани.

От РПЦ – Харманли съобщават, че изнесеното им работно място на ГКПП „Дуранкулак“ - за издаване на статут за временна закрила, вече не работи поради отпаднала необходимост. Остава възможността за издаване на такъв статут в центъра в Харманли, където за предходната работна седмица няма издадени такива документи. Производствата относно международната закрила се придвижват в зависимост от определените срокове. Към 17 май са подадени 104 заявления за еднократна финансова помощ. По тях са отпуснати 80 помощи, постановени са 10 отказа, информират от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Вече 64 украински семейства са подпомогнати от областната структура на Българския червен кръст. Те са получили предимно хигиенни материали, играчки, спално бельо, одяла, дрехи, обувки и др. На 45 семейства са раздадени пакети с основни хранителни продукти. Всеки желаещ може да помогне като направи дарение в БЧК – Хасково.

Няма промяна в данните спрямо предходния период, информират от Регионалната здравна инспекция и от Регионалното управление на образованието в Хасково.

Данните бяха предоставени от членовете на Кризисния областен център в Областна администрация - Хасково, който проведе поредно неприсъствено заседание.

Междувременно, очакват се допълнителни инструкции за настаняването на украински граждани, които няма да могат да останат по хотели и места за настаняване след 31 май 2022 г., съгласно условията на хуманитарната програма. Засега е ясно, че украинските граждани на българска територия, които не са на частни адреси, при тяхно желание да останат у нас, ще бъдат изпратени до пригодени държавни ведомствени бази. Това ще става след попълване на апликация с обобщени данни. Самата апликация се очаква да бъде налична в съвсем скоро време. За транспорта, който ще бъде безплатен за украинците, ще бъдат ползвани основно услугите на БДЖ. Държавни ведомствени бази на територията на област Хасково няма.