18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

68 проекта за над 8,5 млн. лв. са субсидирани в община Любимец

Безвъзмездна финансова помощ по Оперативните програми на стойност 34 764 697 лв. е получена в община Свиленград за периода 2014-2021 г. Това съобщи пред медии управителят на Областния информационен център в Хасково Нели Канева.

Най много – 88, са подпомогнатите проекти по програма „Иновации и конкурентноспособност“. 77 са инициативите, получили подкрепа от програмата за развитие на селските райони. Общият брой на успешните проекти по 7-те европейски програми е 199. По показателя стойност на безвъзмездната финансова помощ Свиленград се нарежда на трето място в областта след Хасково и Димитровград.

Най-значими като стойност са инсталацията за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, мерките за предпазване от наводнения на язовир „Келанджика“, реконструкцията на уличната мрежа в общината, изграждане и оборудване на мебелен цех в Свиленград, на кланичен пункт в Пъстрогор. Подкрепени са също проекти, насочени към хора в неравностойно положение, а също за подобряване на условията на труд. В ход е дългосрочният проект „Хабитат Сакар“ с цел опазване на природни ресурси в общината, който коства над 4,5 млн. лв. и е най-мащабният в Хасковска област.

В община Любимец са финансирани 68 проекта на обща стойност 8 677 000 лева. С висока стойност са изграждането на предприятие производство на млечни продукти, спортна площадка, дневен център за стари хора.

СМ

Снимка: Янко Найденов