Общество
Инструменти
Шрифт

От неделя, 1 май, отпада изискването за COVID сертификат или отрицателен тест при влизане в Гърция, съобщиха здравните власти в страната.

Сертификатите за ваксинация срещу коронавируса вече няма да се изискват и за влизане в закрити помещения. Правителството прие препоръката на експертния съвет към министерството на здравеопазването на Гърция, предадоха БТА и гръцката агенция АНА-МПА. Кафенетата, ресторантите и заведенията са сред обектите, където мярката отпада. Комисията намали и броя на задължителните бързи тестове за неваксинираните служители, учители и преподаватели в университети от два на един път седмично. Служителите в болници и домове за възрастни хора ще продължат да си правят по два теста на седмица.Разрешава се и 100 процента запълване на капацитета на заведенията. Задължителни обаче остават маските в затворени обществени места и в транспорта.

От 1 май отпадат противоепидемичните мерки и за пристигане в България от други държави, съобщават от Министерството на здравеопазването. От ведомството припомнят, че до тази дата хората, пристигащи в територията на България от други държави, се допускат при представянето на валиден цифров сертификат за COVID на съюза за ваксинация, за преболедуване или за изследване или на равностоен, или аналогичен документ, съдържащ същите данни, информира БНТ.