29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Засилени проверки във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден извършват в Свиленград и Любимец инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Акцията ще продължи до 8 май.

Строго се следят обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Следи се за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка. По отношение на предлагането на трупно агнешко месо се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото. Инспекторите следят строго и начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа). Вземат се проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

По време на почивните дни за празниците (22 април - 25 април, 1 май – 2 май и 6 май), ще бъдат осигурени дежурни служители в Областната дирекция на БАБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. От Агенцията напомнят, че сигнали за нередности се приемат на Горещия телефон – 0700 122 99, и през онлайн формата на сайта: https://www.bfsa.bg.

СМ