14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 21 април в 9:00 часа Изпълнителната агенция за борба с градушките стартира активния сезон по градозащита за този сезон,съобщи за stmost.info директорът на Агенцията инж. Валери Ценов. Противоградовата защита oбхваща близо 22 млн. дка на територията на цялата страна, каза още той.

Както „Старият мост“ многокрактно е писал, общо 29 са противоградните площадки в Хасковска област. Те бяха пуснати в експлоатация през 2019 г. Чаканата от десетилетия противоградна защита в региона стана факт благодарение на усилията на д-р Георги Станков от ПП ГЕРБ и на бившия земеделски министър Десислава Танева. В Свиленград и Любимец площадките са 4 – с. Левка, свиленградската местност Мумнево, с. Георги Добрево и с. Лозен. В Димитровград площадките са в селата Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле; в Симеоновград - Троян, Дряново и Симеоновград; в Стамболово има една площадка в общинския център, а в Харманли са 9 - в Овчарово, Браница, Българин, Славяново, Иваново, Черна могила, Изворово, Бисер и Доситеево. В община Хасково площадките са позиционирани в Гарваново, Узунджово, Нова Надежда, Брягово, Стамболийски, Войводово, Книжовник и Криво поле.

Всички те са оборудвани с необходимата техника и заредени с нужното количество противоградни ракети за началото на сезона, а именно 1189 броя, подчерта инж. Валери Ценов. По думите му площадките, намиращи се на територията на общините Свиленград и Любимец, имат средна зареденост от по 36 ракети. При интензивна експлоатация ще бъдат предоставени допълнително количество ракети, подчерта инж. Ценов.

СМ