28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Навръх Лазаровден момичета от НУ "Христо Ботев" благословиха дома на кмета на Любимец Анастас Анастасов.


Облечени в народни носии и накичени с венчета от цветя, малките лазарки, съпровождани от техните учители Гергана Стоева и Габриела Александрова, огласиха с песни, хора и наричания за здраве и берекет двора на градоначалника. В края на празничната програма той благодари на децата за отличното представяне, пожела им да бъдат най-вече здрави и благословени.

„Щастлив съм, че този празник се поддържа с желание от вас, мили момичета. Благодарение на вашата любов към българските традиции и обичаи, ние ще се съхраним като народ и ще предадем на идните поколение нашето наследство. Продължавайте все така да поддържате и разпространявате християнските обичаи“, каза Анастасов.

След което всички момичета получиха заслужени подаръци от домакина, а съпругата му почерпи децата с питка и мед, за да бъдат здрави, благи и щастливи. Те пък от своя страна им подариха китка здравец – символ на здраве, дълголетие и бодрост.

Ритуалът Лазаруване започна от Любимец и ще продължи в селата Лозен и Малко градище. Народното вярване е, че в къщите, в които влизат лазарки, ще бъдат честити през цялата година.

Идеята за лазаруване по домовете е на малките третокласнички от училището. Те сами са изявили желание да се подготвят за празника и с подкрепата на своите учители са успели да го направят отлично.

Още снимки от ритуала в дома на кмета може да разгледате тук: http://www.lyubimets.info/index.php?/category/300