17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Богата културна и спортна програма бележи уикенда в Свиленград. Тя ще започне с фестивала „Нощ на прилепите“ днес (16 април) от 11:00 ч. пред сградата на Общинската администрация.

Фестивалът има 25-годишна история и се провежда в повече от 30 страни, сред които България и останалите държави в Европейския съюз, САЩ и Австралия. Събитието се организира с цел опазване на многобройните видове прилепи, голяма част от които се срещат и у нас. Програмата е изключително интересна. За децата ще бъде поставена куклената пиеса „Слънчев лъч“, ще бъде организирана и тематична игра с награди. Концертната програма включва изпълнение на популярни местни състави и изпълнители. В специално обособени места експерти еколози ще направят демонстрации и ще раздадат информационни материали и сувенири. В рамките на фестивала в Народно читалище "Просвета – 1870" ще бъде открита изложба от 30 фотографии на „Асоциация Наука за природата“ и херпетолога Георги Попгеоргиев. Посетителите ще могат да се насладят на красиви гледки от местната природа, както и да научат интересни факти за дивите ѝ обитатели и заплахите за тях. Посланието на изложбата е: „Да опазим общия ни дом!“.

От 14:00 ч. пак в събота любителите на спорта и най-вече на колоезденето, ги очаква силната велонадпревара за купите „Свиленград“ и „Костадин Паришев“. Стартът и финалът са пред сградата на Поликлиниката. Искрено се надяваме на медали от състезателите ни от КК „Свиленград 1921“ предвид силното им представяне от началото на този спортен сезон и редицата челни места, които досега спечелиха. Участниците в надпреварата ще са в различни възрастови групи от клубове в цяла България.

Утре пък (17 април) от 11:30 ч. за празничното настроение на свиленградчани ще се погрижат самодейни състави от читалище „Просвета - 1870“. Традиционно те ще изнесат концерт „Цветница е!“ в двора на църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран.

Снимки: Архив