25
Чет, Юли
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Седмокласникът от СУ "Д-р Петър Берон" Атанас Станков е класиран в топ шест на националното ниво на състезание по химия.

Престижният Празник на химията-2022 се организира от Съюза на химиците в България и Факултета по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“. Тази година насловът е „Химията – от колбата, през компютъра към бъдещето“.

Наско е участвал в състезанието с есе на тема „Случайни открития в химията“. Нашият ученик е писал за откритието на Алфред Нобел – динамита. На 15 април т. г. той ще трябва да защити работата си пред авторитетна комисия.

„За първа година уча химия и веднага ми стана интересна, защото тази наука обяснява много от процесите в света около нас – сподели Наско. – Затова за следващата година съм се насочил към профил „Природни науки“ в СУ „Д-р П. Берон“.

Още двама ученици от школото се включиха в същото състезание – седмокласниците Деница Анастасова и Теодор Ямандиев. Те се представиха с много добър резултат, но не успяха да влязат в челната шестица.

„Успехът на Наско, Деница и Теодор в това предизвикателство е резултат от много труд, постоянство, креативност и увереност – заяви тяхната учителка по химия Веселина Желязкова. – Очаквам успехът им да вдъхнови и техните съученици. Ние, учителите, ще продължаваме да ги насърчаваме да се справят все по-добре и по-добре.“

Клуб "Млад репортер" към СУ "Д-р Петър Берон"