18
Чет, Апр
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Творческата надпревара се провежда в три кръга – общински, областен и национален

12 деца бяха отличени в общинския етап на международния конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“. В надпреварата със свои творби се включиха 150 свиленградчанчета.

Жури от трима местни художници – Ивалина Недева, Росица Хаджистефанова и Петър Джигов, класира най-добрите рисунки в отделните възрастови групи. Награждаването бе на 23 март в Арт галерията в Свиленград, като победителите получиха като награда грамоти и комплекти с материали за рисуване и за творческо забавление. С всяка изминала година рисунките стават все по-добри, с все повече вложен замисъл, а участниците се увеличават, сподели по време на награждаването един от членовете на журито Ивалина Недева. Тя пожела на младите таланти да продължават да рисуват и да печелят още много отличия.

При най-малките – от 7 до 10 г., първите две места заеха четвъртокласничките от ОУ „Иван Вазов“ Анастасия Дамянова и Яница Гачева. Трета се нареди Виктория Николова (2 клас, ОУ „Иван Вазов“). Поощрителни награди в тази възрастова група бяха присъдени на близнаците от 2 клас към същото училище Селин и Ерхан Еркан.

Във втора възрастова група – от 11 до 13 г., победител стана Красимира Кърчева (12 г., ОУ „Христо Ботев“, с. Левка), а зад нея се класираха Едмонд Жузуфи и Яна Георгиева от ОУ „Иван Вазов“.

Във възрастова група от 14 до 18 г. всички наградени са от ПГССИ „Христо Ботев“. Най-голямо впечатление на журито направи рисунката на Милена Димитрова, която и миналата година бе класирана на първо място. Втора стана Мирослава Фотева, а трети – Димитър Димитров.

В конкурса бяха отличени и „Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“. В тази категория има само две първи места в различните възрастови групи – Динка Петкова (13 г.) и Цеца Петрова (15 г.) от ЦСОП „Стефан Василев“.

Творбите на наградените ще бъдат изпратени за участие в областния етап на надпреварата. Ако и там бъдат отличени на някое от призовите места, ще бъдат включени във финалния кръг. Конкурсът „С очите си видях бедата” е традиционна превантивна инициатива на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при Министерство на вътрешните работи с партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа. Тематично обхваща познанията на подрастващите, свързани с основни познания за рисковете от бедствия и за начините на поведение и действие, първа долекарска помощ, дейностите на Единната спасителна система.

Преобладаващата част от рисунките на децата от Свиленград бяха на тема, свързана с войната в Украйна и Ковид епидемията.