30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тракийски шевици от капачки украсиха сградата на Дневния център за възрастни хора „Дълголетие” в Свиленград. Изложбата бе поставена днес в чест на Националния празник на България.

Осем пана представят елементи от характерната за региона българска шевица в ярки цветове. Всеки бод на бродерията е изобразен от пластмасова капачка. Иновативните творби са изработени от Мария Кирова, която е ръководител на центъра, заедно с част от възрастните му потребители.

„За нас беше голямо удоволствие да претворим шевиците от нашите носии чрез пластмасови капачки, които събираме тук разделно и за различни каузи, разказа Мария Кирова. Начинанието изискваше копиране, чертане, лепене и точно пресмятане, за да се получат правилно изображенията на шевиците. Започнахме през декември и успяхме да се справим за утрешния голям празник - 3 март. Благодаря на хората, които подпомогнаха идеята ми. Голямо съдействие за изработката и инсталирането на паната получихме от кмета арх. Анастас Карчев и съпругата му Христина Карчева, както и от директора на Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване” Иван Атанасов. Надявам се свиленградчани и гостите на града да харесат изложбата, а децата и младежите да открият по нов начин красотата на българското народно творчество”, каза още Мария Кирова.

Изложбата ще остане постоянно в двора на центъра и всеки, който желае, може да я разгледа.