19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Седем деца от Детски център по Ментална аритметика SmartyKids в Свиленград се представиха страхотно по време на проведената през февруари Международна онлайн Олимпиада, организирана от Mindskills Global В Episode 2. Под вещото ръководство на техния преподавател и ментор Карина Бъчварова нашенчетата регистрираха завидни резултати, като успяха да влязат в ТОП 100 на престижното състезание.

В група J-1 знания премериха 266 деца, сред които бяха четирима представители на Свиленград: Ивалена Георгиева (родена 2014 г.), която се нареди на 34-то място; Веселина Стратиева (родена 2014 г.) се класира веднага след нея, Анастасия Борисова (р. 2015 г.) и Ана-Мария Андонова (р. 2016г.) пък заеха съответно 83-та и 119-а позиция. В следващата възрастова група- М-1, където имаше само един наш представител, участваха 208 деца. Маргарита Гуглева (р. 2012 г.) показа завидни знания и се класира четвърта. За отличните си резултати тя бе наградена с бронзов медал и от SmartyKids България. При най-големите имахме двама представители – Даяна Стойкова (р. 2010г.) и Кристиана Николова (р. 2009 г.), които се наредиха съответно на 13-о и 14-о място.

В Олимпиадата участваха общо 1217 деца от 36 държави, 783 школи. От България се явиха 85, като 7 от тях от детския център по Ментална аритметика SmartyKids в Свиленград. Такива Олимпиади се провеждат периодично, от няколко сертифицирани организации, като по този начин, освен че децата получават реална оценка на знанията си, се повишава и мотивацията им за успех. В края на месец ноември 2021 година се проведе Episode 1 от същата Олимпиада, където нашите участници пак постигнаха много добри резултати. През март пък децата от SmаrtyKids Свиленград ще се явят на още три олимпиади. Две от тях са онлайн: Episode 3 на Mindskills Global и SAMA GLOBAL, а третата ще се проведе присъствено в Истанбул.

Менталната аритметика е начин за бързо смятане наум, отначало с помощта на китайско сметало „абакус“, а в последствие и без него. Методиката е създадена от педагози, програмисти и психолози и е предназначена за деца от 4 до 12 годишна възраст. Менталната аритметика развива творческото и аналитичното мислене, подобрява концентрацията, фотографската памет, въображението, логиката, както и уменията за наблюдение и слуха. Това не е просто смятане на ум, защото способността да се намира отговор на най-трудните примери и задачи в рамките на секунди развива дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за въображението и образното мислене. В процеса на заниманията и двете полукълба на мозъка работят едновременно. Такава дейност позволява на детето да се развива хармонично, да подобри паметта, въображението и логическото си мислене.

За всеки, който все още не е част от голямото семейство на SmartyKids, центърът предлага безплатни демо уроци. За да посетите такъв е необходимо предварително записване на телефон 0877 25 15 20, facebook: SmartyKids Свиленград - ментална аритметика или https://smarty-kids.bg/contacts/