21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Считано от четвъртък, 24 февруари, по преценка на собствениците и управителите на обекти и организатори на събития, в обектите от обществено значение може да се допускат посетители без изискване да представят „зелен сертификат“. Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена днес.

От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи, при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

В доклада на главния държавен здравен инспектор е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март да отпадне изискването за „зелен сертификат“ в цялата страна при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка.

С пълния текст на заповедта и доклада на главния държавен здравен инспектор можете да се запознаете ТУК.

Впрочем, по данни на Областния кризисен щаб, 89 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в област Хасково за изминалото денонощие. Заболели лица има от общините Свиленград, Димитровград, Хасково, Харманли, Тополовград, Симеоновград, Стамболово, Минерални бани, Любимец.

От новите случаи:

- Детегледачка от ЦНСТДМУ “Дъга“ гр.Димитровград. Под карантина са 13 потребители и 1 човек от персонала.

- Шофьор от филиал на ЦСМП-гр.Тополовград.

- трима бежанци от СДВНЧ гр. Любимец. Под карантина са четирима контактни.

171 души са хоспитализирани към момента, които се намират за лечение в лечебни заведения. Диагностицираните случаи с коронавирусна инфекция в областта от началото на пандемията до момента са 25914. Излекувани са 10734. Починали са 1437 души. Починали през предходното денонощие са:  мъж на 88 г. от общ.Хасково, мъж на 71 г. от общ.Хасково, мъж на 65 г. от общ.Димитровград, жена на 85 г. от общ.Димитровград.

СМ