Общество
Инструменти
Шрифт

Известните артисти Юлиан Вергов и Весела Бабинова четат пред публика стихове на свиленградчанката Петя Лалбонова. Произведенията на нашенката стигнаха до сцената на „ПоетиТе“, след като пребори стотици участници в конкурса, който те обявиха в края на изминалата 2021.

„ПоетиТе Live“ е проект на Диана Алексиева, която събира на сцената едни от най-обичаните български актьори - Владо Пенев, Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова - Макариев, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, които четат най-въздействащите стихове на вечните български поети, под акомпанимента на маестро Антони Дончев. Събитията им са посещавани от стотици почитатели и се излъчват на живо до всяка точка на света.

Именно на тази сцена, редом със стиховете на Валери Петров, Стефан Цанев, Никола Вапцаров и Петя Дубарова, заслужено място зае и стихът на нашата Петя – „Хаосът отляво“, който беше рецитиран от Весела Бабинова и Юлиан Вергов в няколко от празничните им програми, посветени на любовта.

Петя Ходжева (което е моминското ѝ име) е позната на свиленградската публика с многобройните си таланти. Тя пише, рисува и пее още от малка. По-паметливите свиленградчани я помнят с изявите ѝ на музикалната сцена и участията ѝ в почти всички местни мероприятия.

Нещо повече - през 2007 г. тя е единственият представител от нашия град в състава на голяма делегация от творци и изпълнители от Хасковска област и представя с пеенето си българската култура в гр.Лестър, Великобритания - в дните на България, по случай присъединяването на страната ни към ЕС, (за което в-к "Старият мост" е писал).

Заедно с музикалните ѝ изяви се проявява и талантът й за писане. Още в ученическите си години, тя печели 4-то място на националния литературен конкурс „Любовта в нас“, както и отличие в конкурса "Жената - любима и майка“. Стихотворението ѝ "На тебе, мамо" влиза в юбилейния поетичен сборник по случай 10 - годишнината на конкурса.

Вдъхновението не я напуска и през следващите години. Въпреки, че професионално се занимава с дигитален маркетинг и графичен дизайн, тя продължава да твори, макар и по-умерено, и да споделя на белия лист нещата от живота, които я вълнуват, въпроси и отговори, събрани и разпилени чувства и мисли, които разкриват богатството на душата ѝ.

И така до 2021-ва година, когато талантливото момиче решава да участва в националния конкурс "Бианка Габровска" и с въздействащите си стихове единодушно спечелва симпатиите на журито на издателство „Буквите“, което ѝ присъжда голямата награда - издаване на самостоятелна книга.

От края на януари дебютната ѝ стихосбирка "Хаосът отляво" е вече факт и се радва на голям интерес от страна на почитателите ѝ, които от години следят нейното творчество в социалните мрежи. А всички, които се интересуват, могат да разгледат страницата ѝ във фейсбук - Петя Лалбонова - Хаосът отляво, където тя споделя стиховете си, и дори да поръчат лично от нея стихосбирката ѝ с персонално послание и автограф.

През този месец, на младата поетеса ѝ предстоят две премиери – на 19.02 в София, в НЧ "Н. Хайтов" от 11:00 ч. и на 26.02 в Пловдив, в Галерия "ТракАрт" от 16:00 ч. Въпреки, че от много години живее и твори в Пловдив, Петя не забравя родния си Свиленград. Тя е планирала представяне на книгата си и тук на 10.03 в Градската библиотека от 18:00 ч., за да зарадва хората, обичащи поезията. Всички, които желаят, са добре дошли на събитието да послушат стихове лично от авторката, да беседват с нея и да изживеят няколко приятни часа заедно.