18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Първите специализирани метални контейнери за разделно събиране на стари дрехи и текстилни материали бяха разположени днес на две места в Свиленград – пред пенсионерски клуб „Сакар” на ул. „Княз Борис I” и пред пенсионерския клуб в кв."Гебран", съобщи пресаташето на ОбА Калина Райкова.

На всеки контейнер е щампован надпис, указващ вида на отпадъците и телефон за връзка.

Необходимо е дрехите да бъдат поставени в добре затворени торби или чували. Пакетите се поставят в подвижната горна част на контейнера и се изсипват с повдигане нагоре.

Инициативата е на общината и цели да се улеснят гражданите в разделното изхвърляне на стари дрехи и те да не попадат в общия битов отпадък за депониране. Това е поредната стъпка в дългосрочния план на общината за постигане на нулеви отпадъци. Сключен е договор с лицензирана фирма за организиране на система за разделно събиране на битови отпадъци от облекла и текстилни материали на територията на общината.

Предстои поставянето на още контейнери в съответствие с броя на жителите на града. Събирането на отпадъците ще се извършва така, че да не се допуска препълване на контейнерите. Засега е планирано това да става веднъж седмично. Фирмата ще събира, сортира и предава за повторна употреба или за преработка изхвърлените дрехи и текстилни материали.

Продължава събирането на стари дрехи и обувки както и досега в Екоцентъра на общината, намиращ се в кв. „Изгрев” (бившата база на „Кореком”).

СМ