26
Пон, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Заведенията и казината ще работят на 50 % и до 22 часа. Намаляват капацитета и на други обществени места

Затягат се противоепидемичните мерки в Хасковска област от 3 февруари със заповед на директора на РЗИ. Причината е, че регион 4, към който спада Хасковска област преминава в етап 3 по заетост на интензивните легла от националния план.

Щабът е решил заведенията и казината да работят от 6 до 22 часа при 50% от капацитета си и като се изисква зелен сертификат. Наполовина се намалява и капацитета на всички обществени места при провеждане на различни масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи. Ограничава се до 50 % капацитета при посещения на библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито, като спортни състезания, посещения на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, СПА центрове, уелнес центрове и теласотерапевтични центрове при спазване на подхода със „Зелен сертификат“. Ограниченията важат и за посещение на търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м., базарите и изложенията на закрито. Забранява се посещението на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и др. без придружител-родител/настойник. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (с организиран транспорт) и групови посещения на туристически обекти и лагери на територията на област Хасково, за лица до 18-годишна възраст, както и провеждането на занимания по интереси, с изключение на заниманията в рамките на целодневната организация, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Хасково.

Впрочем, на заседание на Областния оперативен щаб миналата седмица бе обявено, че планът със справяне с коронакризата предвижда 50% от учениците от 5 до 12 клас да преминат на ежеседмична ротация. В момента те са в междусрочна ваканция до 6 февруари и след нея на база заболеваемостта ще се преценява дали да се премине към ротация.

СМ