17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Христо Русев е единственият български фотожурналист, поканен от Държавния департамент на САЩ да вземе участие в международната програма IVLP на тема „Глобален момент във времето: Фотожурналистите документират предизвикателствата и възможностите в ерата на Ковид“.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен лично поздрави всички участници в проекта и им пожела да продължат да поддържат високото ниво на работа, което демонстрират. В програмата са поканени да вземат участие 73 фотожурналисти от 55 държави, сред които и Христо Русев. Фоторепортерът на вестник „Старият мост“ и американската агенция Getty Images е единственият поканен фотожурналист от България. Христо премина успешно с пълен актив от точки първата фаза, която се състоеше в онлайн лекции и обучения от изявени фотожурналисти, редактори и държавни ръководители на САЩ. Лекторите са преподаватели в престижни висши учебни заведения като Колумбийския университет, Държавния университет на Сан Франциско, Университет на Мериленд, Тексаския университет в Далас, Университета в Орегон, Университета във Вирджиния и др. Участниците имаха възможност да получат ценни съвети и от Мег Кели, видео репортер на Washington Post, специалния кореспондент на Getty Images, Джон Мур и други.

По време на програмата фоторепортери от цял свят разглеждат ролята на фотожурналистиката в гражданския дискурс, общественото мнение и общественото разбиране за това как COVID-19 е разрушил обществото, както и е събрал хора и организации заедно. Широко е застъпена темата за дезинформацията и отговорността на медиите във време на кризата. След лекционната част форумът продължава с лични проекти, които участниците разработват в страните си - те ще изследват значението на доброволчеството, ролята на правителството и децентрализираните усилия за смекчаване на пандемията. Фоторепортерите ще документират въздействието на COVID-19 в техните общности, като допринасят за информираността в обществото. В края на тази година участниците преминали успешно първия етап ще бъдат 10 дни във Вашингтон да вземат участие във втората среща по програмата.