21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Българската национална филмотека съхранява кинопреглед от 1943 г., който показва Свиленград като център на производството на коприна.

За младите фенове на киното нека поясним, че някога, преди да започне филмът, задължително имаше кинопреглед. Така се наричаше кинохрониката-обзор на събитията през изминалата седмица. Преди да настъпи ерата на телевизията кинопрегледът представяше в образ и звук новини, част от които вече чути по радиото или прочетени във вестниците. За отбелязване е, че закъснелите за прожекцията се пускаха в салона в паузата между прегледа и филма, тогава лампите светваха за кратко.

Кинохрониката е със заглавие „Царски Кинопреглед 102“, а началото е озвучено с марша „Велик е нашият войник“. С патос говорителят съобщава, че един от много доходните отрасли на българското стопанство е производството на пашкули. В Свиленград е построена най-голямата фабрика за точене на коприна, а също най-голямата сушилня за пашкули, в която постъпва продукцията от цялата околия и други селища. Камерата показва свиленградски двор, в който семейството и помагачи обират пашкули, пълни кошове се изсипват във фабрика „Коприна“, където се претеглят и окачествяват. Следват кадри от склада и цеха за свилоточене, от тъкачните станове, край които шетат сръчни работнички.“ В Свиленград се тъкат хубави копринени материи и се произвежда коприна в сурово състояние“, оптимистично завършва репортажът.

Седмичният кинопреглед показва също мистър Сенко, който“ забавлява млади войници“, оспорван баскетболен мач с обяснението, че“ баскетболът е сравнително нов спорт у нас, но има доста привърженици“.

Който е любопитен към миналото на града, може да погледне видеото на https://www.youtube.com/watch?v=0AW-BwpxijE. Не е изключено възрастни свиленградчани да разпознаят някои лица.

Сградата на фабрика „Коприна“ е увековечена и на пощенска картичка, тиражирана през 1931 г. Екземпляр от картичката, позната на любителите на местната история, се пази в сбирката „Портрети и снимки“ на дигиталната колекция на Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ в София. Автор на снимката е роденият в Хасково Григор Пасков, който заедно със своя син - фотографа Георги Пасков, издава пощенски картички със снимки от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България в онези времена.

Златка Михайлова