18
Чет, Апр
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пропъденият от Свиленград свещеник награден с Почетен знак на Община Годеч

 В навечерието на един от най-светлите празници – Рождество Христово, кметът на Годеч Радослав Асенов награди с Почетния знак на Община Годеч архимандрит Януарий – архиерейски наместник на Годечката духовна околия, се казва в съобщеиие на Софийската митрополия.

Свещеникът бе награден за принос за развитието на духовния живот в общината и съхраняване на православните традиции в Годечката духовна околия.

Архимандрит Януарий активно участва в живота на Годеч и ревностно се грижи за изграждане, стопанисване и благоукрасяване на църковната собственост, и вече три години се ползва със заслужен обществен авторитет, се посочва в мотивите за награждаването. 

На състоялата се церемония в общината той благодари за отличието и поднесе поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит до градоначалника Радослав Асенов и местното население.

"Отец Януарий успя да възроди духовната околия и да запали искрата на вярата у много млади свещеници, които дойдоха в Годеч и съживиха храмовете във всички села в общината“, се казва в съобщението на Годечка община.

Припомняме, че отец Януарий преди няколко години бе божи наместник в църквата „ Св. Йоан Рилски“ в свиленградския квартал „Капитан Петко войвода“ /Гарата/. По време на неговия престой тук храмът бе напълно обновен и се изпълни с духовен живот. Свещеникът стана любимец на миряните, които застанаха в негова защита, когато епархийското ръководство в Стара Загора реши да го пропъди. Въпреки протестите обаче, Януарий бе уволнен със заповед на тогавашния митрополит Галактион.

Снимки: 1. Архимандрит Януарий получава Почетния знак от кмета на Годеч; 2. Архимандрит Януарий третият отляво надясно; 3. Януарий по време на богослужение в църквата „ Св. Йоан Рилски“ в свиленградския квартал Гарата през 2016 г. - Снимка архив в. „Старият мост.