18
Вт, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Божествена литургия

Свещеници от Старозагорската епархия начело с митрополит Киприан са поканени на тържественото откриване в Одрин на изложба, посветена на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България. Това съобщиха от Генералното консулство на България в съседния турски град.

Изложбата е подредена в църквата „Св. св. Константин и Елена“. Двадесетте пана проследяват процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност в България и зад граница. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

През годините българската дипломатическа мисия в Одрин съвместно със Съюза на тракийските дружества в България, полагат активни усилия за запазване на културното и историческото наследство на България в Одрин, за съхранението и опазването на двата действащи български храма и за отстояване на служението на български език в българските църкви в града.

Церемонията по откриването на изложбата е на 18 декември 2021 г. от 16.00 ч.. На нея ще присъства Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Ще участва и хорът при катедрален храм „Св. Никола“ в Стара Загора,

Преди Одрин пътуващата изложба бе показана в Свиленград, Любимец, Харманли, Хасково, както и в други градове в страната.

На 19 декември 2021 г. от 9.30 ч. местно време в църквата „Св. Георги“ в Одрин Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Божествена света литургия по повод Рождественските празници, информираха още от Генералното консулство.

В нея участие ще вземат Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, свещеници от Стара Загора, архиерейският наместник на Свиленград отец Константин, отец Александър Чъкърък, както и представители на Негово Високопреосвещенство Одринския митрополит Амфилохий.

Очаква се на църковната служба да пристигнат представители на тракийски дружества от Хасковски регион. Всички желаещи трябва да спазват действащите в страната противоепидемични мерки.

СМ