25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

От 16-и започват проверките по домовете на неявилите се ученици

Когато семействата не могат да си позволят таксите за интернет по социални причини, те ще бъдат поемани от училищата в случай на преминаване към онлайн обучение.

Парите ще са за сметка на икономиите от режийни разходи, налични в училищните бюджети заради прекъсването на присъственото обучение през последните две години. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка, съобщи Министерството на образованието и науката.

МОН и националните мобилни оператори са договорили преференциални цени на услугата – от 20 до 50% по-ниски от пазарните. Офертите включват всички възможни методи за достъп в зависимост от конкретните местни условия.

При онлайн занятия учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

Междувременно община Свиленград получи от бюджета на просветното министерство 6 877 лв за изпълнение на националната програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование. За община Любимец сумата по същата програма е 8 438 лв. Целта е навлизането на иновации, базирани на ИКТ, в системата на образованието да оптимизира процеса на обучение и да повишава неговата ефективност.

От 16 септември започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден, информираха още от министерството. Досега обходите се правеха през октомври и ноември. Тази година те започват месец по-рано. Целта е децата да прекарат максимално дълго време в училище в условията на пандемията, която повиши риска от отпадане от образователната система.

СМ