25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Изпрашат се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от офиса на приходната агенция. Те се разпространяват от лице, което се представя за главен публичен изпълнител Албена Борисова с електронен адрес: a.borisova@ro14.nap.bg. и съдържат съобщение за „налагане на електронен запор“ заради неплатени в срок задължения.

Изпрашат се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от офиса на приходната агенция. Те се разпространяват от лице, което се представя за главен публичен изпълнител Албена Борисова с електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. и съдържат съобщение за „налагане на електронен запор“ заради неплатени в срок задължения.

Писмата приканват получателите им да отворят прикачен файл, в който има информация за „наложения електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки“.

Имейл адресът, от който се изпращат съобщенията, силно наподобява електронен адрес на НАП, но от Агенцията обръщат внимание, че съществената разлика е в домейна.

От НАП предупреждават, че това е класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на финансови средства и лична информация от интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

В интернет страницата си НАП е публикувала важни съвети как да бъде разпозната една подобна измама. Например най-често в темата (заглавието) или съдържанието на писмото се използват думи като: „Важно”, „Спешно”, „Потвърдете или обновете регистрацията си (акаунта си)” или „Кликнете на конкретна връзка”, както целта е да се внушава спешност и неотложност на действието, с цел да привлекат вниманието и потребителят да кликне точно на това писмо. Вижте тук още от съветите на НАП как да се предпазите от фишинг.

Текстът на поредните фалшиви електронни съобщения гласи /публикуваме го без редакция/:

УВАЖАЕМА/И ГОСПОЖО/ГОСПОДИНЕ,

С настоящия имейл Ви информираме, че по данни на НАП все още липсва пълно погасяване на задължение, с което Ви уведомяваме, че поради липсата на доброволно изпълнение от Ваша страна Ви се налага запор с това електронно съобщение. Електронният запор е наложен съгласно чл.450a от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Подробна информация за наложения Ви електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки може да намерите в прикачения файл. Запорното съобщение, както и всички други съобщения във връзка с налагането, изпълнението и вдигането на запора се смятат за получени от адресата от момента на отварянето на имейла."