29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Общините от шестте духовни околии на Старозагорска епархия се включват в кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“. Сред тях е и община Свиленград, съобщиха от Старозагорската Света митрополия.

Официалният старт на инициативата е даден на 20 юли – Илинден. Тя се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Основната цел е закупуването на апарат DAKO AS Link 48, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000 лв. без ДДС.

Комплексният онкологичен център - Стара Загора ЕООД е регионален център за лечение на пациенти с онкологични заболявания от областите Стара Загора и Сливен, а за специфични медицински изследвания и на пациенти от Хасковска, Ямболска и Кърджалийска области. Регистрираните пациенти за постоянно диспансерно наблюдение, периодични прегледи и изследвания към момента са 20 000, а всяка година се регистрират около 2000 нови онкологично болни. Центърът разполага с необходимия кадрови потенциал съгласно медицинските стандарти, но е необходима непрекъсната подмяна на остарялата диагностична терапевтична и операционна апаратура, както и внедряване на нови методи и средства за диагностика и лечение.

В Митрополитския дом в Стара Загора кметовете на общините от Старозагорска епархия, сред които и на Свиленград – арх. Анастас Карчев, се запознаха с инициативата. Предстои провеждането на редица събития, на които всеки желаещ да помогне, ще може да го направи.

СМ