14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Районният съд в Свиленград засега няма да бъде закрит и готвената реформа на съдилищата в България по т. нар. Модел 4 вероятно няма да се състои.

Този извод се налага, след като днес стана ясно, че двамата координатори по проекта за изработване на нова съдебна карта - Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, са подали оставки.

Те предложиха, а ВСС одобри реформата на съдилищата да стане по т.нар. „Модел 4“ – с промяна на родовата подсъдност така, че окръжният съд да стане основен първоинстанционен, над 50 районни съдилища да станат териториални отделения, районни магистрати да бъдат повишени в окръжните съдилища, а окръжни – в апелативните съдилища. Предложеният вариант за реформа обаче срещна сериозна съпротива от всички заинтересовани страни – политици, адвокати, нотариуси, местна власт, омбудсман, а и сред самите съдии и гражданството. В Свиленград също беше даден мощен отпор на готвените промени.

Негативното отношение към предлаганата реформа особено пролича на проведената в понеделник дискусия по темата, организирана от министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

На следващия ден, по време на заседанието на Съдийската колегия двамата автори на модела заявиха, че „опасността от съдебна реформа по избрания модел е отминала“, през последните дни политиците са ги призовали да спрат да мислят по темата и че не членовете на съвета ще кажат как да се осъществи тя, защото въпросът очевидно е политически .

СМ