19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Международният ден на детето ще бъде отбелязан в Свиленград с разнообразни инициативи. Цял ден родителите ще могат да предложат забавления на своите малчугани, показа проучване на „Старият мост“.

От 11:00 ч. в парти център „Бонбонландия“ ще започне приказен карнавал с много танци и награди. Изискването е децата да бъдат облечени в костюми на любими герои и да са подготвили стихче или песничка. За усърдието си ще бъдат възнаградени с подарък.

В 16:30 ч. пък в градския парк от ОбА-Свиленград ще зарадват малчуганите със станалия вече традиционен празник „С вкус на сладолед“. Шоуто на театър „Елени“ „Здравей, първи юни“, изпъстрено с много изненади, фокуси, танци, караоке и други игри, ще допринесе за още повече детски усмивки. Освен това ще бъде раздаван и безплатен сладолед. При дъждовно време празникът ще се проведе във фоайето на Спортната зала.

Впрочем, в България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 г. Той се провежда под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III. От 1928 г. инициативата за официалното му празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. На 1 юни си припомняме, че всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано, всяко дете има право на развитие и закрила, всяко дете има право да расте в семейна среда или в среда, близка до семейната. Всяко дете има право да участва пълноценно в живота на семейството си, в културния и социален живот, всички деца имат равни права, а правата на човека започват с правата на детето. Първи юни е и празник на детското безгрижие, на всички малки и пораснали деца. Празник на балоните, на играчките, на усмивките.

Диляна Цветкова