20
Чет, Юни
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Радост Дрънгова е от Свиленград. Основното си образование завършва в ОУ „Иван Вазов“, а средното - в природо-математическата паралелка на СУ „Д-р Петър Берон“. В момента е в четвърти курс в специалност „Софтуерно инженерство“ във Факултета по математика и информатика към Софийския университет.

„Реших да уча там, защото това е най-доброто учебно заведение в страната за подготовка на софтуерни специалисти, а, както всички знаем, това е най-перспективната професия в момента“, сподели Радост. Тя се включва активно и във факултетния студентски съвет, участва в организацията на различни събития и помага на студентите, ако имат някакви проблеми. Ето какво каза Радост в интервю за читателите на „Старият мост“:

- Радост, как стана така да започнеш като стажант в престижна компания като „Майкрософт“?

- Във ФМИ (Факултета по математика и информатика) преподават доста хора, които вече са се реализирали в ИТ сферата и освен знания, ни дават и доста полезни съвети. Във втори курс имахме един много вдъхновяващ асистент по една от програмистските дисциплини, който доста често ни мотивираше с това, че, ако завършим успешно втори курс, ще сме напълно готови да работим, в която компания пожелаем, включително „Гугъл“, „Майкрософт“ или „Фейсбук“. Аз все пак не смятах, че съм достатъчно готова тогава, затова кандидатствах за стаж в малко по-малка английска компания, която има офис в София. Цяла година работих там и се занимавах със симулацията на роботи, където придобих доста увереност и практически умения. Междувременно продължих да се интересувам от различни възможности, ходих на няколко състезания на Гугъл и на едно обучение в офиса им в Мюнхен, за което бяха избрани само 30 студенти от хиляди кандидатствали от Европа, Близкия Изток и Африка. След като на това обучение ни дадоха доста добра представа какво е да работиш в компания от този ранг и как да кандидатстваш така, че да бъдеш забелязан, в началото на трети курс подадох документи за всички отворени позиции за стажанти в „Гугъл“, „Майкрософт“, Фейсбук и още няколко мега корпорации. Едновременно ме интервюираха за няколко позиции, но най-добре се справих на интервюто за стажант програмен мениджър в „Майкрософт“. След него ме поканиха за още един цял ден интервюта в Дъблин и след само няколко дни се свързаха с мен с оферта. Стажът трябваше да се състои миналото лято, но нямаше как да пътувам до Ирландия заради коронавирус пандемията и затова се провежда в момента.

- Какво значи програмен мениджър и с какво по-точно се занимаваш в „Майкрософт“?

- Програмните мениджъри не пишат код, но са отговорни за него. Те са връзката между програмисти, дизайнери и клиенти. Аз съм стажант в екипа, отговорен за модернизацията на Office (Word, Excel, PowerPoint и др.). Работя с други програмни мениджъри, ходя на срещи с програмисти и клиенти с тях и имам собствен проект, свързан с разработването на стратегия за създаването на нови функционалности на Office, които да спомогнат създаването на по-достъпни документи.

- Разкрий малко повече подробности за това…

- Работя по модернизацията на Office продуктите (Word, Excel, PowerPoint и др.) и по-конкретно върху няколко функционалности, които ще спомогнат създаването на по-достъпни документи за хора с увреждания. Също и ще повишат информираността на хората.

- Как би оценила стажа си в «Майкрософт»?

- «Майкрософт» е едно чудесно приключение. Да попаднеш в непозната държава, и то в най-богатата компания в света, по време на извънредна обстановка заради Ковид, е нещо, което се случва веднъж в живота. Запознанството и работата, макар и виртуално, с едни от най-умните и способни хора на планетата е много интересно и обогатяващо. А да имаш възможността да допринесеш по някакъв начин за продукти като Word, Excel, PowerPoint, които всички познават и използват, е, меко казано, изключително вълнуващо и отговорно. За мен е огромна чест.

- Вече 2 месеца си в Ирландия. Какви са впечатленията ти от тази държава?

- В Ирландия всичко е много различно. Движението е отляво, което беше доста объркващо отначало. Навсякъде е много зелено, чисто и подредено. В Дъблин архитектурата е много интересна и съчетава по приятен начин съвременните сгради с историческите. Доста по-често вали, отколкото в България, и времето е непредвидимо. Ирландците са много добродушни.

- А какво бихме могли да научим от тях?

- От ирландците може да се научим да сме малко по-позитивни и учтиви към всички, дори и непознатите.

- Какво е отношението към теб като чужденец?

- Както казах по-рано, хората в Ирландия са доста мили, а в Майкрософт по-конкретно работят хора от всякакви националности и отношението към всички е едно и също и е на много високо ниво.

- Къде се чувстваш по-добре – в България или Ирландия?

- Определено се чувствам по-добре в България. Там са моите семейство и приятели, а и много обичам природата и културата на родината ни. Освен това съм избрала професия, която е еднакво перспективна навсякъде по света в момента.

- Сещаш ли се за някоя интересна случка по време на престоя ти в Ирландия?

- Дъблин има изключително хубава природа и най-интересното за мен е гоненето на елени в парк. В „Майкрософт“ най-интересни са срещите с клиенти, които имат съвсем различен поглед на нещата. Например, на последната такава се оказа, че един от бутоните, които планирахме да добавим в Word, е напълно неразбираем за обикновените потребители.

- От година светът е изправен пред здравна криза заради пандемията от Ковид. Как се справят с този проблем ирландците?

- В Ирландия, въпреки че броят на заразените е минимален и не расте, мерките са доста по-строги отколкото в България. Пътуването между областите е забранено, доскоро беше забранено и да ходиш на повече от 5 км от дома си. Всичко, освен магазините, е затворено. Мерките се разпускат с много бавно темпо, има много ясен график за това и отварянето на учебните заведения е с приоритет пред всичко останало, за разлика от в България.

- Какви са бъдещите ти планове, за какво мечтаеш и към какво се стремиш?

- Краткосрочните ми планове включват основно взимането на държавния изпит през юли и завършването на бакалавърската ми степен. След това планирам да запиша магистратура и да започна работа на постоянна позиция в някоя международна компания като продуктов или програмен мениджър. Мечтая да пътувам, да продължавам да се развивам и изкачвам в йерархията на софтуерния свят.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА