23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Проучване на текущите и нововъзникващи потребности на децата и предпочитаните начини за тяхното удовлетворяване направи хасковското сдружение “Шанс и закрила”.

В анкетата участваха ученици от 7 г. до 17 г. от ПГССИ „Христо Ботев”, СУ „Д-р Петър Берон” в Свиленград , ОУ „Христо Ботев” в Левка и от хасковски училища, а също родители, учители, педагогически съветници, психолози.

През последните години децата живеят в по-динамична среда в сравнение с предишните поколения – демографски промени, замърсяване на околната среда, активни контакти с други хора и култури, промени в начина на живот, развитие на технологиите, неограничен достъп до интернет. Всичко това е предпоставка за възникване на нови детски потребности, които в еднаква степен са източници на нови предизвикателства и на нови възможности. За да има полза и смисъл от работата с децата, е необходимо познаване на тези нововъзникващи потребности и търсене на начини за тяхното удовлетворяване. Това са мотивите на неправителствената организация за изследването, подкрепено от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

73% от децата отговарят, че са щастливи, 14% -нито щастливи, нито нещастни, 9% не знаят как се чувстват и само 4% заявяват, че са нещастни. Според отговорите на родителите пък 87% от децата им са щастливи.

Най-голям процент от децата посочват, че са най-щастливи, когато са със семейството си - 42 %. Времето, прекарано с приятелите, е източник на щастие за 33 %, 23% се чувстват щастливи, когато се занимават с нещо, което обичат и 2% - когато са в училище. Те са щастливи, когато се забавляват, когато се разбират със семейството и приятелите, когато получават добри оценки в училище и когато някой се интересува от тяхното мнение.

Всяко трето дете е щастливо, когато получи материална придобивка - телефон, компютър, дрехи. Малък процент (15%) отговарят, че са щастливи, когато са в интернет.

Когато са в трудна ситуация, семейството се оказва основен източник на подкрепа. По-малките разчитат основно на родителите си. По-големите посочват, че търсят помощ и от приятелите си. Това се наблюдава особено в тинейджърската възраст, когато приятелите стават по-важни и значими за тях. 23% от децата в трудни ситуации търсят съдействие от учител, треньор, специалист или друг възрастен, на когото имат доверие.

Според децата идеалното училище е това, в което има уважение между ученици и учители и между съученици, което дава практически знания и им помага да развиват заложбите си, и разполага с модерна материална база.

96 % от децата твърдят, че могат свободно да изкажат мнението си, когато ги питат или когато решат. Те споделят, че най-често от тяхното мнение се интересуват родителите и приятелите им. По-рядко за мнението им ги питат в училище.

Мечтите им са насочени към успешна реализация в определена сфера, повече свободно време, създаване на щастливо семейство, получаване на материални придобивки, домашен любимец (за по-малките), пътешествия по света.

Какви препоръки дават децата, за да се чувстват удовлетворени? Да прекарват повече време с родителите си, да пътуват и да се забавляват заедно, да имат достатъчно свободно време за любими занимания, да се намали престоят им в училище и обемът на домашните работи, мнението им да бъде вземано предвид в училище, да се организират извънкласни форми, да се забавляват, да има правила в училище, които са еднакви за всички и да се спазват, да се организират повече екскурзии и събития.

Златка Михайлова