03
Нед, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

СамоТИно

Уникален видео проект реализира известният наш фотограф Христо Русев. Ето какво сподели той пред в. „Старият мост“ за последната си творческа проява.

Захванах се с нещо изцяло ново за мен и моята личност, а именно да снимам кратки документални видеа. Правя го това съвсем отскоро, може би в рамките на година и половина, но това е начинът да се вдъхновявам за фото журналистическите ми проекти, а и откривам нови неща.

Идеята възникна съвсем случайно, когато си говорихме с Карина и Силвия за наши общи фотографски идеи и как можем да ги обвържем с танца. Така се роди и концепцията да направим не само фотографска изложба, а и клип. Трябваше само да намерим подходящо място, което достатъчно добре да показва и без това сериозния проблем с това, че нашата родина е една от водещите страни в световен мащаб по критерии за най-бързо изчезващо население по данни на ООН.

Решихме да отидем до село Самотино, област Варна, община Бяла, където до миналата година е имало само един жител, а в момента няма и толкова. За мен темата с обезлюдяването на българските села е един от най-големите проблеми. Занимавам се с тази тема и следя и документирам различни селища в страната почти от началото на своята кариера. Помня, че първата история по темата я направих за вестник “Старият мост” заедно с главния редактор Николай Колев, когато една пролет обикаляхме пограничните села Маточина, Сладур, Щит и др. в община Свиленград, а след това всяка година минавахме поне за по една снимка и осъзнавах колко бързо и невъзвратно се топи страната ни. Мисля, че инициативата, която сме поели, е много важна, за да покажем тези проблеми пред обществото, пред политиците, и да се осъзнаем само колко много зависим един от друг и трябва с малки крачки всеки от нас да даде своя принос, да допринесе за едно по-добро утре на някой, който има нужда. Пример за това са едни страхотни млади хора, които имах честта да срещна покрай работата си миналата година. Това е семейството на Стефания и Иван-Александър от село Воден, които от столицата се връщат на село заради пандемията от коронавирус и буквално се захващат здраво за работа, организират всички останали хора от пограничното село и го възраждат буквално.

Мисля, че работата ми като фотожурналист, а сега вече и като видеожурналист, е много отговорна и не мога да подмина такава важна тема и няма да спра да я следя. Разбира се, искам да благодаря и на Национален фонд “Култура”, благодарение на който ние имахме възможността да покажем този проблем и да заснемем цялата продукция. А оттук нататък се захващаме здраво за работа и ще продължаваме да показваме и други общественозначими проблеми чрез танците на прекрасните балерини Карина и Силвия от “Варна Денс Театър”.

Специални благодарности на Ясен Георгиев и целия екип, който стои зад тази продукция.

“Нашите движения бяха изцяло продиктувани от средата, в която се намирахме. Създавайки хореография за пространство, различно от сценичното, се оставихме то да ни води. Работихме с неговите особености, за да пресъздадем неговия дух. Селото е труднодостъпно, което в известна степен усложни процеса. За да се стигне до Самотино, се минава през гора и, ако е валяло предната седмица, през тонове кал. За щастие, в деня на снимките извадихме късмет с времето. След като вече бяхме на терен, работата потръгна гладко. Екипът работеше бързо, а и природата ни помагаше”, споделя Силвия Христова.

“Радваме се, че с този прекрасен творчески екип успяхме да заговорим за една важна за България социална тема. Българските села имат нужда от гласа на изкуството, за да бъдат чути”, казва Карина Илиева.

СамоТИно

Село Самотино е трудно достъпно селище, заобиколено от гори. До него се стига само по черен път от Горица, Бяла, Старо Оряхово или Шкорпиловци. Към 1 септември 2017 г. в селото живеят двама души, които се занимават със земеделие и животновъдство. През 2021 вече няма постоянно живеещи. В България има стотици села, в които живеят по по-малко от 10 души. България е страната с най-бързо топящо се население в световен мащаб. Според прогнозите на ООН, от сегашните 6,9 милиона души до 2050-та ще останат около 5,2 милиона. Средният коефициент на раждаемост за страната през 2020 година е бил 8.5 ‰. Най-ниски стойности се наблюдават в област Видин - 5.8‰ и Габрово - 5.9‰. Коефициентът на раждаемост общо за ЕС през 2020 г. е 9.5‰.

Един съвместен проект на Карина Илиева, Силвия Христова от "Варна Денс Театър" и Христо Русев, показващ проблема с обезлюдяването на българското село чрез съвременен танц. Проектът "СамоТИно" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи за 2020 година“.

Видео клипа на Христо Русев можете да откриете на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=4GViIRvaXk0&ab_channel=HristoRusev

Танцова концепция и изпълнение: Карина Илиева и Силвия Христова (Варна Денс Театър)

Режисьор: Христо Русев

Видео заснемане: Христо Русев

Кадри с дрон: Ясен Георгиев