21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Близо 300 000 риболовци и природозащитници се обявиха в защита на Костадин Костадинов

Дългогодишният шеф на ИАРА – Хасково, главен инспектор Костадин Костадинов, бе скандално съкратен от длъжност и след по-малко от три седмици – възстановен отново на работа.

Освобождаването на Костадинов стана в края на миналия месец със заповед на директора на Изпълнителната агенция Галин Николов. Тогава свиленградчанинът сподели, че според него отстраняването му е свързано със залавянето на бракониери на яз. „Ивайловград“. Ставало въпрос за зам.-кмет на Маджарово, когото той заловил да лови риба с мрежи в язовира в средата на м. ноември миналата година. Сигнала за незаконния улов подали на тел. 112 любители рибари. Костадинов пристигнал на място и предприел действия спрямо бракониера. Друг представител на общината върнал пътуващия към язовира полицай. Последвали заплахи към служителя на ИАРА и закани да бъде уволнен.

Скандалното освобождаване от работа на Костадин Костадинов предизвика бурен отклик сред природолюбители от цялата страна. Близо 300 000 души от различни природозащитни организации – Централната риболовна организация, „Зелени Балкани“, Българското дружество за защита на птиците и др., застанаха в негова защита във Фейсбук.

Мощната подкрепа явно е накарала директора на ИАРА да преразгледа и отмени заповедта си за съкращение на Костадин Костадинов. Така, след известен престой на трудовата борса, от 19 април т. г. той е възстановен на работа.

Досега в трудовия си път Костадинов няма наказания, награждаван е многократно за отлично изпълнение на служебните си задължения.

СМ