17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Не са предвидени ограничения за великденските празници в църквите, засега

Отец Марко Цанев Стайков е назначен за свещеник в Свиленград.

Той е от Велико Търново, зачислен към клира на митрополията в САЩ, Канада и Австралия, но е пожелал да премине на клирическо служение в диоцена на Старозагорската епархия. Епархийският съвет е уважил молбата на отец Марко и го изпрати на енорийско служение в Свиленградската духовна околия, тъй като тук имало недостиг на духовници.

Отец Марко ще служи в храма „Света Троица“ като втори свещеник заедно с архиерейския наместник отец Константин Георгиев. Новият поп ще обгрижва също и църквите в Маджарово и селата Вълче поле, Камилски дол, Ефрем, Бориславци, Сеноклас, Ламбух.

Предстои божият служител да бъде настанен в общинско жилище в кв. Простор, след като местният парламент одобри предложението на кмета арх. Анастас Карчев на заседание в края на месеца.

С назначаването на отец Марко Стайков четирима станаха свещениците в Свиленград, а в духовната околия – шестима, с отец Караджонов в Любимец и отец Перчемлиев в с. Студена.

Във връзка с епидемичната обстановка не са предвидени ограничения при богослуженията в църквите по време на великденските празници, каза архиерейският наместник отец Константин Георгиев. За разлика от миналата година сега на Цветница в храмовете ще се раздават върбови клонки, на Велики четвъртък ще се извършва ритуалът миросване, а на Велики петък миряните ще могат да преминават под масата с плащеницата. Ще бъде спазен канонът и в нощта на Възкресението.

Засега указанията са богослуженията в Страсната седмица да се извършват както е по традиция, разясни отец Константин, но отбеляза, че ежедневната дезинфекция и носенето на маски в храмовете остават в сила.

Николай Колев