12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Да се въздигне отново паметник на д-р Страшимир Дочков в Свиленград и той да се постави в градската градина, където е било мястото му преди 80 години, предлагат граждани.

Идеята възникна по време на обсъждане на новия сборник на общинския исторически музей, посветен на здравеопазването в Свиленград и околията. Тя беше подкрепена от членовете на историческия клуб и негови сътрудници, служители от библиотеката, журналисти и участници в дискусията, сред които и д-р Димитър Ермов, управител на местната многопрофилна болница за активно лечение.

Д-р Страшимир Дочков е околийски лекар в Свиленград през 30-те години на миналия век. Той е един от хората, които със своя талант и труд поставят изостаналата бедна и окаяна касаба в началото на пътя, водещ към европейско развитие. След смъртта му през 1937 г. в знак на признателност за неговите заслуги с решение на общинския съвет му е издигнат бюст-паметник. Впоследствие той е разрушен.

С възстановяването на паметника ще бъде въздадена, макар и закъсняла, почит към големия благодетел на Свиленград. Ще бъде поправена и една историческа несправедливост, заявиха на срещата. За целта ще бъде създаден инициативен комитет, който ще предприеме подписка и ще открие банкова сметка за набиране на необходимите средства.

За живота и делото на д-р Страшимир Дочков ще поместим поредица от материали, които може да намерите във в. „Старият мост“ и на www.stmost.info.

На снимката: Паметникът на д-р Страшимир Дочков, разрушен от комунистите през 1944 г.