14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Творческата надпревара се провежда в три кръга – общински, областен и национален

Девет деца бяха отличени в общинския етап на международния конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“. В надпреварата със свои творби се включиха около 50 свиленградчанчета.

Жури от трима местни художници класира най-добрите рисунки в отделните възрастови групи. Награждаването бе на 15 април пред Арт галерията в Свиленград, като победителите получиха като награда грамоти и комплекти с материали за рисуване. С всяка изминала година рисунките стават все по-добри, а участниците се увеличават, сподели по време на награждаването един от членовете на журито Ивалина Недева. Тя пожела на младите таланти да продължават да рисуват и да печелят още много отличия.

При най-малките – от 7 до 10 г., първото място бе присъдено на Дамян Желязков. Втори се нареди Ерхан Еркан, а трети – Кристиян Георгиев. Във втора възрастова група – от 11 до 13 г., победител стана Анастасия Вангелова, а зад нея се класираха Красимира Кръстева и Дияна Костадинова. Във възрастова група от 14 до 18 г. най-голямо впечатление на журито направи рисунката на Милена Димитрова. На второ място бе отличена Лара Демирева, а на трето – Александра Попова. Творбите на наградените ще бъдат изпратени за участие в областния етап на надпреварата. Ако и там бъдат отличени на някое от призовите места, ще бъдат включени във финалния кръг.

Конкурсът „С очите си видях бедата” е традиционна превантивна инициатива на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при Министерство на вътрешните работи с партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа. Тематично обхваща познанията на подрастващите, свързани с основни познания за рисковете от бедствия и за начините на поведение и действие, първа долекарска помощ, дейностите на Единната спасителна система.

Диляна ЦВЕТКОВА