20
Чет, Юни
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е намалена присъдата на митническия инспектор Димитър Манчев от 9 на 7 години лишаване от свобода, а срокът, за който е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност, както и от право да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление и контрол на чуждо имущество, бе намален от 12 на 10 години.

Както „Старият мост“ писа, Димитър Манчев бе осъден на първа инстанция от Хасковският окръжен съд. Хасковските магистрати го признаха за виновен в това, че през периода юли 2016 год. – 20 декември 2017 год. в Свиленград при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице – разследващ митнически инспектор, е присвоил чужди пари в общ размер на 464 652 лв., поверени му да ги пази, като длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. По време на процеса стана ясно, че Манчев имал изтеглени девет кредита към различни банки, които не можел да обслужва. За това прибегнал към присвояване на различни суми от конфискувани като веществени доказателства пари, иззети от трима чужденци на ГКПП Капитан Андреево, защото не били декларирани. Вместо да ги пази, разследващият митничар проиграл част от сумите на хазарт в две казина. Един от чужденците спечелил административно дело и поискал да му върнат конфискуваните 100 000 турски лири. Подсъдимият се свързал с негов представител и се опитал да разсрочи връщането на сумата, но последният се оплакал в ДАНС и случаят бил предаден на прокуратурата. Окръжният съд в Хасково осъди Димитър Манчев на 9 години лишаване от свобода и го лиши от право да заема обществена длъжност и да упражнява професия или дейност за срок от 12 години.

Осъденият обжалвал присъдата пред Апелативен съд - Пловдив, който намалил наказанието лишаване от свобода на 7 години, а срокът, през който е лишен от права - на 10 години.

Недоволни от решението на Пловдивския апелативен съд останали Апелативната прокуратура и подсъдимият. По време на съдебно заседание пред Върховния касационен съд обаче представителят на Върховна касационна прокуратура пледирал, че не поддържа протеста като заявил, че според него наказанията са правилно индивидуализирани от апелативния съд. Самият подсъдим настоявал за намаляване на санкциите.

Върховният касационен съд, след като обсъдил исканията, е приел, че няма основания за намаляване на наказанието на Димитър Манчев. Тъй като липсвали многобройни смекчаващи вината обстоятелства, апелативните съдии правилно са приели, че деянието е особено тежък случай, а присвоената сума е в особено големи размери.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.