15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Третокласникът Дениз Илиев – първи, първокласничката Никол Бюлбюлева и Димитър Янакиев от IV клас - втори, в Хасковска област на „Европейско кенгуру“ 2021

Отлично се представиха ученици от Свиленград и Любимец на провелото се на 18 март Национално състезание по математика „Европейско кенгуру“ 2021 г. Шест от първите 10 места в класацията за Хасковска област за първи клас са заети от деца от двете общини.

Най-добре от нашите първолаци се е представила Никол Николаева Бюлбюлева от свиленградското ОУ „Иван Вазов“. Тя е събрала 74 точки от 100 възможни и заема второ място сред 283 участници от областта в тази възрастова група. В националното класиране от общо 10 049 състезавали се деца от I клас Никол е на 128-о място.

В класацията за Хасковска област трета, само на една точка след свиленградчанчето, е Адея Александрова от първи клас на любимецкото НУ „Христо Ботев“. Сред първите десет са още Миглена Димитрова от същото училище и Владимир Желязков, Симона Бургуджиева и Ерхан Еркан от свиленградското „Иван Вазов“.

При третокласниците пък на първо място в областта е Дениз Юлиянов Илиев от ОУ „Иван Вазов“, който традиционно се представя отлично в множеството математически състезания, в които участва. Димитър Димитров Янакиев, също изявен математик от това училище, е втори при IV клас с постижение от 90 точки, а съученикът му Стоян Данаилов - осми.

Националното математически състезание „Европейско кенгуру“ се провежда в един кръг, а максималният брой точки във всяка състезателна група е 100 точки. Задачите, които решават участниците, са нестандартни, по-трудни и интересни и се изготвят от Националната комисия въз основа на материалите и правилата на Европейската асоциация „Кенгуру без граници“.

СМ