30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Областният управител д-р Стефка Здравкова: „Пътят ще бъде реновиран тази година“

Граждани от общината излязоха днес на мирен протест срещу крайно тежкото аварийно състояние на третокласния път Свиленград – Маточина. Малцина обаче бяха дошлите на демонстрацията, основно – хора от с. Райкова могила.

Събралите се до автобусната спирка в с. Райкова могила изразиха острото си негодувание от това, че 37-километровото трасе, обслужващо осем села с население от около 1 000 човека, е осеяно с дупки като кратери и е заприличало на лунен пейзаж

. „Изключително е затруднено автобусното движение, както и обслужването от Бърза помощ. Пътят е от изключителна важност и за държавната граница, тъй като служители от Гранична полиция денонощно обикалят района и не могат своевременно да изпълняват своите задължения. Затруднено е и земеделието, което е основен поминък в района. Освен това, достъпът до значими туристически обекти в района е невъзможен за желаещите да ги посетят“, посочиха протестиращите. „Не искаме повече обещания. Искаме конкретни мерки и да ни бъдат предоставени решенията на АПИ за ремонт на пътя. Даваме срок на управляващите пътят да бъде оправен от м. май до септември т. г., като за ремонта са необходими 14 млн. лв.“, каза пред „Старият мост Станислава Георгиева, организатор на протеста.

Проблемът съществува от повече от 10 години и нееднократно е поставян пред органите на властта – местният общински съвет излезе с остра декларация, депутати от района са отправяли няколко питания в парламента, „Старият мост“ също е публикувал редица критични статии. Всъщност последният основен ремонт на трасето е извършен през далечната 1984 година.

Като причина за тежкото състояние на пътя се посочват тежките камиони и строителни машини, преминаващи по него заради строителството на оградата по българо-турската граница. Преди това пък тежкотоварни автомобили незаконно прекарваха по трасето инертни материали за изграждането на автомагистралата, припомня „Старият мост“. После през годините се извършваха само частични ремонтни дейности по трасето.

Пътят Свиленград – с. Маточина ще бъде реновиран до края на тази година, обяви днес на пресконференция областният управител д-р Стефка Здравкова. Освен това, тежко свлачище предстои да бъде укрепено, а настилката - подновена, на пътя Свиленград - с. Генералово, като проектът е по ОП "Околна среда", а ново кръгово движение ще бъде изградено на кръстовището на път Е-80 и пътя за Гърция в района на свиленградския квартал "Капитан Петко войвода", каза още тя.