12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„Свиленград – Автотранспорт“ отново заведе дело срещу Общинския съвет

Жалба срещу решението на Общинския съвет /ОбС/ новата автогара „Бойдеви“ да бъде определена за начална, междинна и крайна спирка от общинската, областната и републиканската транспортна схема внесе в съда „Свиленград – Автотранспорт“ АД, собственик на досегашната автогара в центъра на града.

Поредното обжалване бе внесено в Административен съд – Хасково, седмица след поредното решение на местния парламент. Припомняме, че съдът на 6 януари 2020 г. изцяло отмени като незаконосъобразно първото, взето на на 26. 06.2019 г., което е идентично по съдържание. Така бе върнато старото положение и свиленградската автогара остана тази до „Билла“.

„За изтеклия период от време от влизане в сила на отменителното решение на съда до приемане на второто решение, предмет на настоящата жалба, в отношенията между Община Свиленград и „Свиленград – Автотранспорт“ АД не са настъпили никакви промени“, се подчертава в жалбата. Посочва се още, че последното решение на ОбС е прието и в противоречие на закона. Според жалбоподателя в лицето на изпълнителния директор на дружеството инж. Атанас Христонев, от съдържанието на това решение отново не е видно, че определянето на начална, междинна и крайна спирка от транспортната схема на Свиленград се извършва при наличието на две категоризирани автогари. А сега действащата е определена от ИА „Автомобилна администрация“ като такава спирка през 2017 г.

Както „Старият мост“ писа, сагата с автогарата започна през 2019 г., когато по предложение на тогавашния кмет Георги Манолов тукашните народни избраници гласуваха автогарата да се премести до „Жанет“. Съдът отмени това решение. Собственикът на автогарата и хипермаркета пък заплаши общината с предвидените в договора, подписан с Манолов, неустойки в размер на цената, на която е закупил теренът. Граждани пък масово недоволстваха, че за пътуващите от селата автогарата да е в самия край на града е крайно неудобно и трудно могат да се придвижат до поликлиника, аптеки, магазини.

Сега развръзката е в ръцете отново на съда.

СМ