18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Над 2.5 млрд. касови бележки са отчетени в НАП през 2020 г.

Кампания „Къде е Бончето?“ ще стартира Националната агенция за приходите, съобщават от офиса в Хасково.

След големия успех на Лотарията с касови бележки, сега приходната администрация планира информативен подход, с който да насърчи гражданите да изискват касови бележки при всяка покупка на стока и услуга.

Чрез „Фейсбук“ страницата https://www.facebook.com/kasovbon потребителите ще бъде информирани за ползите от изискването и съхранението на касовите бележки. В кампанията ще участват и много популярни личности, които ще споделят защо те самите винаги изискват фискални бонове и какви ползи им носи това.Над 2.5 млрд. касови бележки бяха отчетени в НАП през 2020 година въпреки, че успешната Лотария на Агенцията и Министерството на финансите беше приключила. 150 хил. граждани вече ползват мобилното приложение на НАП, с което могат да сканират QR кода на всеки фискален бон и да проверят дали е истински. В последните години НАП отчита трайно увеличение на доброволното спазване на данъчно-осигурителните изисквания, като приходите от данъци и осигуровки за 2020 г. достигнаха в национален мащаб 25 млрд. лв. – с над 700 млн. лв. повече от планираното.

Изисквайки фискален бон гражданите едновременно гарантират потребителските си права и намаляват риска търговците да укриват приходи, допълват от офиса на НАП в Хасково. Кампанията ще продължи 12 месеца, а повече информация може да се види във „Фейсбук“ страницата й.