17
Сря, Юли
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Срещу вече осъжданата брокерка на земеделски земи Лили Божинова предстои ново обвинение за същото престъпление

Две години и четири месеца затвор при първоначален „общ режим“ постанови Районен съд – Свиленград, на 49-годишната Лили Божинова от с. Узунджово за измама при сделки със със земеделски имоти.

Съдът е приел за установено, че Божинова „през периода от 25.06.2018 г. до 10.07.2018 г., в гр. Свиленград, обл. Хасково, в условията на продължавано престъпление – на три пъти, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у другиго – пострадалата жена, че като брокер на недвижими имоти ще ѝ съдейства за сключване на сделки за закупуване на земеделски земи в землищата на три села в община Свиленград - престъпление по чл. 209 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс“.

Делото се е разгледало по реда на съкратеното съдебно следствие, като обвиняемата признала всички факти и обстоятелства от обвинителния акт.

През юни 2018 г. Лили Божинова се свързала по телефона с пострадалата жена, която заедно със съпруга си се занимавали със земеделие и наемали земя за отглеждане на различни култури. Божинова казала, че е брокер на недвижими имоти и че разполага с данни и информация за ниви на обща площ 34 декара, които се продават в землищата на селата Дервишка могила, Райкова могила и Мустрак, общ. Свиленград, обл. Хасково. Тя твърдяла, че собствениците им ги предлагали на изгодни цени. Успяла да убеди пострадалата жена, че действително може да й съдейства за закупуване на земите, но искала предварително да получи парите за тях. Така на няколко пъти пострадалата изпратила на мнимата брокерка по посочени от нея сметки общо 13 220 лева. Въпреки че обвиняемата обещавала сделките да бъдат оформени документално пред нотариус, това не се случило. Нанесените щети не са възстановени и сделките не са сключени.

Лили Божинова е осъждана и преди по същото обвинение – за измама при продажба на земеделски земи в района на с. Маточина, общ. Свиленград, за което „Старият мост“ пръв писа. За това престъпление тя получи 6 години „лишаване от свобода“ и излежава в момента наказанието си в Сливенския затвор. Тогава тя завлече с над 500 000 лв. семейството на Д. Николова от Свиленград, занимаващо се със земеделие.

Още едно висящо дело срещу измамничката има в прокуратурата в Свиленград. То пак е за измама със земеделски имоти, казаха от там. Предстои да бъде повдигната обвинение срещу Лили Божинова и по този случай, сподели пред "Старият мост" Мария Кирилова, зам.-районен прокурор в Хасково. . Освен това, известни били в страната и други случаи на измама от страна на узунджовката.

Снимки: Архив в. „Старият мост“