23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика онлайн заседание на Областния оперативен щаб за борба с COVID 19, съобщиха от тамошния пресцентър.

Зам.-директорът на РЗИ-Хасково д-р Станимира Тананова обобщи актуалната обстановка и процеса на ваксинация в областта. Тя заяви, че към този момент в област Хасково са извършени 349 ваксинации, от които 44,7% са лекари, 32,6% са специалисти по здравни грижи, 21% помощен персонал и 1,13% дентални специалисти и фармацевти. Д-р Тананова допълни, че днес са пристигнали още 55 дози от ваксината, които ще бъдат разпределени между МЦ-Димитровград – 10 дози, МБАЛ-Хигия – 35 дози и МБАЛ-Хасково – 10 дози и ще бъдат поставени през тази седмица. Предстои получаването на втората доза от имунизацията, която ще бъде поставена на първите ваксинирани на 18 и 19 януари.

Директорът на ОД на МВР старши комисар Ангел Цанков отчете, че за периода 04 - 08 януари са издадени 42 акта за неспазване на мерките, връчени са над 110 предупредителни протокола, извършени са над 190 проверки съвместно с РЗИ-Хасково и са проверени над 600 лица под карантина.

Директорът на ЦСМП-Хасково д-р Петя Димитрова отчете, че от началото на годината до 10 януари Спешният център се е отзовал на 1567 сигнала, от които 197 със съмнения за COVID 19 или диагностицирани с COVID 19.

Д-р Радева допълни, че персоналът разполага с необходимите им защитни средства. Началниците на лечебните заведения докладваха заетите легла към момента. В МБАЛ-Хасково са настанени 66 души с COVID 19, 5 от които са настанени в ОАИЛ, а 61 в други отделения. В МБАЛ-Димитровград са заети 8 легла, а 6 души очакват потвърждение. В МБАЛ-Харманли са заети 15 легла. В МБАЛ-Свиленград са настанени 27 души, като 10 са в ОАИЛ. В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково са настанени 16 души, а 3-ма очакват потвърждение.

Управителите допълниха, че се усеща значително намаляване на броя на заразени и хоспитализирани с COVID 19 лица. Към тяхното мнение се присъедини и председателят на Регионалната колегия на българския лекарски съюз в Хасково д-р Николай Колев.

Началникът на РУО-Хасково г-жа Христина Боева информира щаба, че към момента 579 са училищните специалисти, заявили желание да им бъде поставена ваксина срещу COVID-19. Непедагогическият персонал, заявил желание да се имунизира, е около 200 души.