17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ритуалът се проведе при засилено полицейско присъствие заради притивоепидемичната обстановка

26-годишният бивш колоездач Дамян Костадинов за пета поредна година и за шести път спаси кръста на Йордановден в Свиленград.

Осем години подред младежът участва в църковния ритуал.

Тази година в борбата за светинята в местността „Попския сеч“ край Марица, където по традиция се провежда ритуалът, се включиха 11 смелчаци. Времето бе топло, а водите на реката стигаха едва до кръста. Стотици вярващи се бяха събрали от двете страни на емблематичния стар мост, а полицейски сили строго следяха да се спазват противоепидемичните мерки, като предупреждаваха миряните да носят предпазни маски и да са на нужното отстояние един от друг. Полицейски автомобили бяха блокирали стария мост, част от зрителите се пренасочваха встрани по брега. На мястото имаше линейка, служители от пожарната бяха подготвени за неприятни инциденти със спасителни жилетки и въжета.

Празничната литургия бе водена от архиерейския наместник Константин в съслужение с отец Георги от църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран и отец Димитър от храм „Св. Димитър“.

Ритуалът бе почетен и от кмета на Свиленград арх. Анастас Карчев, заместничката му Анелия Георгиева, лидера на местната организация на управляващата партия ГЕРБ д-р Мариян Кръстев.

СМ