25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково на 3 януари 1940 г.

Завършва начално и гимназиално образование в родния си град. През 1966 г. завършва като първенец на випуска Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Класическа и френска филология”.

Впоследствие заминава да живее и учи във Франция. Защитава докторска дисертация в Сорбоната на тема „Символиката на светлината в поезията на Пол Верлен“. Завършва Висшия институт за източни езици в Париж със специалност „Руски език” и Сорбоната със специалност „Руска филология”. Пише магистърска дисертация на руски език „Поэтика и метафизика в творчестве Достоевского“. Провежда филологически стажове в СССР, Великобритания, Испания, Италия, Гърция, Швеция.

Атанас Ванчев дьо Траси е автор на 46 сборника стихотворения, книги по история и история на изкуството, една книга за деца с 500 страници. Превел е над 50 поети от България, Русия, Англия, Италия, Испания, Перу, Бразилия, Боливия, Венецуела и други. Има издадени стихосбирки на руски, английски, испански, арабски, исландски, естонски, албански, гръцки, италиански, португалски. Говори български, френски, руски, английски, италиански. Учил е една година и арабски език.

Той е лауреат на Френската академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската академия за литература, редовен член на Българската академия на науките и изкуствата, редовен член на Европейската академия за наука, изкуство и литература. Той е „доктор хонорис кауза“ на Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий“ и е вицепрезидент на световното движение на поетите Poetas del Mundo, което включва 8 000 души от цял свят.

На 30 септември 2020 г. си отива от този свят само няколко часа преди да настъпи Световният ден на поезията и музиката.