28
Съб, Ян
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

11- класникът Ангел Беев от ПГССИ "Христо Ботев" в Свиленград е класиран на първо място в конкурса „Моето стопанство 2“.

Надпреварата е част от съвместната кампания „Супер фермер“на Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката. Лично директорът на Областната дирекция „Земеделие“ в Хасково Венелин Асенов дойде в Свиленград, за да му връчи наградата.

Проектното предложение на гимназиста, чийто ръководител е старши учител Стефана Узунова, е на тема “Култивирано отглеждане на блатно кокиче в района на Свиленград“. Разработката предвижда отглеждане на култивирания вид блатно кокиче от сорта „Снежинка” в местността „Лозенски път”. Един от най-важните аргументи на Ангел Беев е да се запазят естествените производствени фактори и да се осигури стабилност и устойчиво използване на ценната популация от блатното кокиче.

Кампанията “Супер фермер“ цели да подкрепи младите хора, които на този етап правят своя избор на професионално развитие. Участниците в конкурса са ученици от IX до XI клас в професионалните селскостопански гимназии в страната, направление „Растениевъдство и животновъдство“ . Отличилите се ще получат като награда таблети, а за останалите участници са предвидени електронни книги.

Златка Михайлова